Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Pieni Järvineito on kunnianosoitus 100-vuotiaan Suomen itsenäisyydelle, järviluonnolle ja Kymijoelle. Patsaan paikaksi valittu Mankala on matkailuhistoriallisesti merkittävä.  Jo 1910-luvulla Suomen Matkailijayhdistys järjesti koskenlaskumatkoja keski-eurooppalaisille turisteille reitillä Helsinki-Heinola-Vuolenkoski-Mankalankosket-Mankalanasema-Helsinki. Ensimmäinen Suomessa tehty matkailuelokuva Finlandia kuvattiin Berliinin matkailumessuille 1911, ja elokuva sisältää myös entisillä Mankalan koskilla kuvatun osuuden. Lisäksi koskilla on kuvattu vuosina 1920-1940 toista kymmentä tukkilaiselokuvaa. Kylässä onkin majaillut kotimaamme kuuluisimpia elokuvatähtiä Tauno Palosta Ansa Ikoseen ja Siiri Angerkoskeen.

Myös kuninkaalliset ovat viihtyneet Kymijoella. Kun Tanskan prinsessa Dagmar, myöhemmin Maria Fjodorovna, avioitui Venäjän tsaarin Aleksanteri III:n kanssa vuonna 1866, pari vietti kesiä Kymellä Langinkosken keisarillisella kalastusmajalla Marian toiveesta. Tsaarin puoliso ja Suomen suuriruhtinatar olikin tunnettu Suomen ystävä.

Yhteys Tanskan ja Suomen välillä ilmenee myös Pienessä Järvineidossa. Pieni Merenneito -patsas on Kööpenhaminan satamassa sijaitseva tunnettu kulttuurinähtävyys, Pieni Järvineito puolestaan Suomen ainutlaatuisen luonnon keskelle kohoava aikaa kestävä teos. Ehkä Järvineito seurasikin Tanskan prinsessaa Kymijoen koskimaisemiin ja jäi seudulle pysyvästi suojelemaan vesillä liikkujia ja kalastajia.